een educatief project van Europa Direct West-Vlaanderen

Sterrenklas is een wedstrijd rond het thema 'Europa' voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs uit Brussel en de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Ook klassen uit Limburg kunnen deelnemen aan de wedstrijd en een prijs winnen.  

Gaan jullie de uitdaging aan? Doorloop dan deze 3 stappen.

Stap 1: Maak van je leerlingen echte europakenners

Verwerk in je lessen het thema 'Europa'. Laat de leerlingen kennis maken met de geschiedenis en de lidstaten van de Europese Unie. Leer hen wat de Europese Unie doet in ons dagelijkse leven en spreek over de Europese actualiteit. 

 

Onder het tabblad 'VOORBEREIDING' kan je per thema een lesfiche en een aantal oefeningen met bijhorende uitleg terugvinden. Je kiest zelf welke oefeningen je wel of niet doet. De speluitleg gaat over zowel de offline als online oefeningen. Als je met de leerlingen de online oefeningen wilt doen, kunnen ze deze zelf terugvinden via het tabblad "ONLINE OEFENINGEN". 

Stap 2: Neem een filmpje op 

Om een Sterrenklas te worden, moeten de leerlingen in een filmpje hun kennis tonen en een bijkomende wens doen voor de toekomst van de Europese Unie. Dit filmpje mag gericht zijn aan Charles Michel, kersvers voorzitter van de Europese Raad. Als leerkracht mag je zelf bepalen hoe het format van het filmpje ineensteekt. Je kiest zelf of alle leerlingen -of slechts enkele- in beeld komen, of het eerder in vlogstijl of een interview met de leerlingen is. Je mag natuurlijk ook de leerlingen zelf met ideëen laten komen. 

 

Meer praktische richtlijnen voor de video vind je onder het tabblad "REGISTRATIE". 

Stap 3: Neem deel aan de wedstrijd.

Om deel te nemen aan de wedstrijd, en zo kans te maken om een daguitstap te winnen, ga je naar het tabblad 'REGISTRATIE'.

 

De wedstrijd loopt van 1 maart tot 24 april 2020. De winnaars (één per provincie/regio) worden op 9 mei 2019 bekend gemaakt. 

Heel veel succes! 

Concept en uitvoering door:

Een initiatief van:

Met de steun van:

Geïllustreerd door: Okke Bogaerts